Nyhetsbrev - Brukarinflytande nummer 8

I nyhetsbrevet kring brukarinflytande nummer 8 berättar jag vad som hände på Verksamhetsrådets möte i oktober, informerar om podcasten Kafferast i kunskapsfabriken och ett avsnitt om brukarinflytande på systemnivå. NSPH kommer också hålla en workshop om brukarstyrd inläggning den 15 november. Personer med samsjuklighet som nyligen har vårdats inom beroendevården/psykiatrin är välkommen att delta.

Verksamhetsrådet oktober 2023

På senaste mötet gick vi igenom övergripande frågor kopplat till omorganisationen, peer support utbildning och synpunkter som har kommit in till avdelning boende och hemlöshet under kvalitetsåret 2022/2023. Staden har också påbörjat ett arbete där en arbetsgrupp tittar på brukarenkäten och ser över hur den ska se ut i framtiden. Verksamhetsrådets medlemmar får möjlighet att tycka till i frågan.

"Kafferast i kunskapsfabriken" en podcast av NSPH - 
Om brukarinflytande på systemnivå 

Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa har en poddcast med namnet "Kafferast i kunskapsfabriken". I den kan du som lyssnare ta del av olika röster kring varierade ämnen kopplat till psykisk hälsa.

I avsnitt 2023/14 berättar Magnus Karlsson, som arbetar med civilsamhällesforskning på Marie Cederskölds Högskola i Stockholm mer om brukarinflytande på systemnivå. Du får veta mer om hur själverfarnas kunskap kan få en mer självklar plats i styrningen inom vård och omsorg. Magnus har tillsammans med Martin Börjesson också skrivit boken Brukarmakt i teori och praktik (2011).
För mer information om boken: klicka här
(sökning på Google: Brukarmakt i praktiken)

  • Här kan du lyssna på avsnittet om brukarinflytande på systemnivå: klicka här
    (Sökning på Google: Brukarinflytande på systemnivå NSPH podd)
  • Här kan du lyssna på andra avsnitt från Kafferast i kunskapsfabriken: klicka här
    (Sökning på Google: Kafferast i kunskapsfabriken)

Tänd ett ljus för narkotikans offer

Recoverynätverket Göteborg bjuder in till en ljusmanifestation. Denna manifestation är en hyllning till de som kämpade, de som förlorade och de som kämpar än idag. De vill visa stöd för alla som har förlorat sitt barn, sin partner, förälder eller vän på grund av droger genom att samlas på Järntorget för att tända ljus tillsammans.

 Recoverynätverket vill bryta stigmat kring missbruk och öka medvetenheten om de lösningar som finns för den som vill bli drogfri.
Varje ljus som tänds är en handling av hopp och en uppmaning till förändring.

När: onsdagen den 1 november, klockan 16.00-18-00
Var: Järntorget.

Workshop om brukarstyrd inläggning för personer med samsjuklighet

Beroendevården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset undersöker förutsättningarna för brukarstyrd inläggning för personer med samsjuklighet, alltså patienter med missbruk/beroende och psykisk ohälsa. De vill gärna ta del av brukar- och patientperspektivet och har därför tagit kontakt med bland annat NSPH Västra Götaland och Göteborg (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa). Som en del i att samla in värdefulla synpunkter direkt från målgruppen som det berör bjuder de in till en workshop.

  • Workshopen hålls den 15 november klockan 13.00-16.00.

Har du personlig erfarenhet inom området och vill vara med på workshopen?
NSPH söker personer som har samsjuklighet och som nyligen har vårdats inom beroendevården/psykiatrin, gärna med erfarenhet av injektions eller tablettmissbruk.  

Anmäl intresse och skicka med en kort beskrivning av dina erfarenheter till:
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (senast 1 november 2023)

Är du nyfiken och vill veta mer om brukarinflytande?

 

 

Har du frågor, synpunkter eller får problem. Kontakta oss snabbt med ovanstående knapp.

Göteborgs Stad Logotype

Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se