Aktuellt

Här samlar vi aktuell information som på olika sätt berör området hemlöshet. Det kan vara nyheter, föreläsningar, aktiviteter eller annat.


Mini-Maria startar online-mottagning i Göteborg

Den 9 januari 2023 startade Mini-Maria en online-mottagning. 
Den vänder sig till personer som är under 21 år och bor i Göteborg eller Öckerö och har frågor eller bekymmer som rör alkohol och droger. 
Även anhöriga till målgruppen kan använda sig av den här tjänsten. 

Online-mottagningen har öppet måndag-torsdag mellan klockan 10-16 (lunchstängt 12-13).

Om man kontaktar online-mottagningen kan man vara helt anonym. 

Du kan nå mottagningen antingen genom att ladda ner en app  eller gå in via datorn. 

Besök Mini-Maria Online och läs mer genom att klicka här. 

För att vara anonym så tänk på att:

- Se till att du inte är inloggad med BankID
- Välj Dropin - prata med någon direkt
- Skriv X på för- och efternamn.
- Skriv 0 på telefonnummer.
- Lämna övriga fält blanka.


Stärkt samverkan för att förebygga avhysningar

Socialförvaltningarna i Göteborgs Stad och AB Framtiden har nu tagit fram en avsiktsförklaring för samverkan i arbetet med att förebygga avhysningar.
Avsiktsförklaringen innehåller beskrivningar kring vem som ska göra vad och när i arbetet med att förhindra att personer blir avhysta från sina förstahandskontrakt. 

Syftet är att stärka samverkan och bidra till att minska antalet hushåll som drabbas av avhysning.
Syftet är även att minska antalet barn som blir berörda av en avhysning.

Vill du ha mer information om vad avsiktsförklaringen innehåller eller riskerar du en avhysning? 
Du kan kontakta Center mot hemlöshet för att få information och stöd i kontakten med myndigheter.

Klicka här för att se Center mot hemlöshets kontaktuppgifter och öppettider. 

 


Ny behandlingsgrupp i Göteborgs Stad

Från och med 1 januari 2023 så blir de tre behandlingsgrupperna som funnits tidigare ett gemensamt team i Göteborgs Stad. Den nya mottagningen finns på Första Långgatan 28B (mellan Järntorget och Masthuggstorget. 

Behandlingsgruppen är till för dig som är över 20 år och vill sluta med alkohol eller droger. Även anhöriga kan få stöd här. 
Att komma till Behandlingsgruppen kostar ingenting och du behöver inte ha någon remiss. De har också tystnadsplikt. 

Du kan läsa mer genom att klicka här.


Jul 2022

Vill du fira jul tillsammans med andra?

Vi har samlat information om platser där det erbjuds gratis julmat och firande innan och under julen 2022. 
Tipsa oss gärna om vi missat något i vår lista! 

 

Klicka här för att läsa mer!


Julmat och gratis firande 2022

På olika platser i Göteborg erbjuds julmat och firande tillsammans med andra innan och under jul. 
Vi försöker samla ihop informationen här men har vi missat något så tipsa oss gärna! 

 

Julfest på TrappaNér

Onsdagen den 21 december klockan 13.00 bjuder TrappaNér in till julfest. Det kommer att finnas gott om mat och det finns även en hel del julklappar. Det är paket som innehåller strumpor, undertröjor, hygienartiklar och underkläder. 

För information om adress, kontaktuppgifter och öppettider klicka här. 

En Anständig Jul på Pustervik

För nionde året bjuder Pustervik in till "En Anständig Jul" på julafton för ett kravlöst och religiöst obundet julfirande. Alla är välkomna att ta del av maten, drycken och gemenskapen! Det är alltifrån hemlösa som söker mat och värme, äldre ensamma människor som kanske inte har någon annanstans att ta vägen, ensamstående föräldrar som inte har barnen denna jul, utbytesstudenter, EU-migranter osv.

Frivilliga volontärer ser till att alla trivs och blir nöjda under dagen och kvällen. Eventet äger rum på julafton (24 december) mellan klockan 12.00 och 20.00. Det bjuds på julmat och dryck (alkoholfritt) och det finns även kläder/hygienartiklar/julklappar till alla besökare.

 En Anständig Jul på Pustervik är ett ideellt samarbete mellan projektgruppen En Anständig Jul, Pustervik och samarbetspartners och restauranger som sponsrar. Sist kom cirka 600 besökare.

Du kan läsa mer info på Facebook-eventet genom att klicka här. 

Jul och nyår på Johanneskyrkan

Stadsmissionen bjuder på julbord på Johanneskyrkan på julafton. Det finns god mat och social samvaro och alla är välkomna. 
Det bjuds även på julmat på juldagen och annandagen. 
De öppnar klockan 11 den 24, 25 och 26 december. 

På Nyårsafton är det öppet som vanligt under dagen på Johanneskyrkan men det är också öppet mellan 17-22 då det bjuds på Nyårsmat. 

Hitta adress och kontaktuppgifter genom att klicka här. 

Jul på Haga-bion

Efter att ha pausats under pandemin så är Haga-bion i år tillbaka med sin jul-tradition. På julafton, den 24 december, bjuder de in till gratis bio med glögg och kortfilmer. 
Programmet uppdateras inom kort på denna länk. 

Den 21 december så bjuder man också in till gratis kortfilmsvisning.
Kortfilmsdagen 21 december 2022 - Hagabion

 


Center mot hemlöshet - öppettider

Du som är hemlös eller riskerar hemlöshet kan besöka oss måndag-fredag mellan 13-16.
På tisdagar kan du ofta träffa någon från Uppsökarenheten hos oss och på onsdagar finns Mobila resursteamet med en sjuksköterska eller socionom på plats. 

Klicka här för att se våra kontaktuppgifter och hitta hit! 


Aktiviteter för barn i Göteborg sommaren 2022

Under sommarlovet så ordnas många aktiviteter för barn och ungdomar. Många av dem är gratis att vara med på. 
På Göteborgs Stads hemsida kan du se alla aktiviteter!

Klicka här för att komma till lovaktiviteterna för sommaren 2022!


Hemlösheten i Göteborg - kartläggning från april 2022

Varje år görs en kartläggning av antalet hemlösa i Göteborg. Mätningen görs under en vecka i april (4 april–10 april 2022) och den sammanställs sedan i en rapport; "Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april 2022".

Det är sjunde gången Göteborgs Stad kartlägger hur hemlösheten ser ut utifrån Socialstyrelsens definition. Hemlösheten har minskat över tid vilket är ett övergripande mål i stadens hemlöshetsplan. Även den akuta hemlösheten har minskat. Årets kartläggning visar det lägsta antalet hushåll, vuxna och barn, i akut hemlöshet sedan 2015.

Sammanlagt har 2 359 hushåll registrerats som hemlösa under mätveckan (2 524 vuxna och 697 barn). Antalet hushåll har minskat med 46 stycken men det totala antalet personer har ökat med 60 personer, från 3 161 personer till 3 221 personer jämfört med 2021. 

Antalet barnfamiljer i hemlöshet ökat från 282 barnfamiljer 2021 till 296 familjer 2022. Antalet vuxna och barn i familjerna har ökat med 124 personer jämfört med 2021, från 977 till 1 121 personer. Det är främst antalet barn som har ökat (100 barn). Ökningen av antalet barnfamiljer och barn i årets kartläggning förklaras av de barnfamiljer som kommunen anvisats enligt Bosättningslagen och som flyttat ut från sina genomgångslägenheter. De familjer som inte ordnat annan bostad har möjlighet att hyra lägenhet i andra hand av kommunen under maximalt 18 månader inom projektet Barnfamilj med korttidsavtal. Dessa familjer har inte ingått i tidigare kartläggningar eftersom de haft en genomgångsbostad i fem år. 

I årets kartläggning har antalet akut hemlösa hushåll minskat med 174 hushåll (39%) jämfört med 2021. De flesta av dessa är ensamhushåll (170 stycken). 

Minskningen av antalet personer i akut hemlöshet tros bero på införandet av nya boendeinsatser och nedstängningen av akutboendet Nya Tillfället. De flesta av personerna med missbruk eller psykisk ohälsa som tidigare placerades av socialtjänsten i akutboende får istället placering i socialt boende med stöd, kortsiktigt boende. Boendet fokuserar på utredning och mera stöd för att på sikt rusta personen för ett mer självständigt boende.

Även stadens satsning på modellen Bostad först har medfört färre personer i akut hemlöshet. Bostad först innebär en fast bostad och ett omfattande stöd för att kunna bo kvar och för att kunna ta itu med andra problem så som missbruk och/eller psykisk ohälsa. Genom metoden Bostad först har cirka 300 personer med komplex problematik fått lägenhet sedan starten 2013, och av dessa bor cirka 70 procent kvar med kommunalt kontrakt eller har fått egna hyresavtal. 

Missbruk- och beroendeproblem eller psykisk ohälsa är de främsta orsakerna till hemlöshet för 1 616 hushåll. Vilket är en minskning med 74 hushåll jämfört med kartläggningen 2021 och en minskning med 267 hushåll jämfört med kartläggningen 2018. Nästan alla av dessa hushåll är ensamhushåll och majoriteten är män. 

Hushåll utsatta för våld i nära relationer och som är hemlösa minskar. För 305 hushåll är våld i nära relationer en orsak till att de är hemlösa. Det är 92 hushåll mindre jämfört med kartläggningen 2021 och 140 hushåll mindre jämfört med kartläggningen 2018.

Av de hushåll där orsaken till hemlöshet är våld i nära relationer befinner sig 56 procent av hushållen i långsiktiga boendelösningar. De flesta bor i lägenhet med kommunal kontakt där många har möjlighet att överta förstahandskontraktet och lämna hemlösheten. Andelen hushåll som bor i någon form av tillfällig logi är 19 procent, varav de flesta bor i skyddat boende. Andelen ensamhushåll är 68 procent medan andelen barnfamiljer är 32 procent. Av dessa är 84 procent kvinnor med eller utan barn, varav hälften är födda utomlands. Våld i nära relationer är en betydligt vanligare orsak till hemlöshet bland kvinnor än bland män.


Här kan du läsa hela rapporten

Här hittar du tidigare års rapporter. 


Nyhetsarkiv

Här hittar du alla tidigare publicerade artiklar!

Har du frågor, synpunkter eller får problem. Kontakta oss snabbt med ovanstående knapp.

Läs mer

Kontakt

Center mot hemlöshet
Kronhusgatan 2C
412 21 Göteborg

  • 031 – 367 93 93
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Göteborgs Stad Logotype

Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se