Aktuellt

Här samlar vi aktuell information som på olika sätt berör området hemlöshet. Det kan vara nyheter, föreläsningar, aktiviteter eller annat.


Aktiviteter - julen 2024

Här nedan finns information om olika aktiviteter under julen 2024. 
Det är platser som erbjuder gratis mat och social samvaro under december. 

Trappanér
På Trappanér bjuder man in till julfirande under december på Storgatan 39. 
Julfest: Onsdagen 13 december klockan 17-19 med julmat, musik och gemenskap. 
Foodtruck: Torsdagen den 14 december klockan 17. En foodtruck som bjuder på hamburgare finns på plats och Trappanér har öppet sitt café så det finns möjlighet att sitta ner och värma sig medan man äter.
Julgröt: Onsdagen 20 december klockan 10-12 med risgrynsgrötsfrukost.

Verksamheten har julstängt 21 december och öppnar igen den 9 januari. 


Johanneskyrkan
Johanneskyrkan har bjuder på julmat under julafton, juldagen och annandagen. 

Mer information kring tider kommer på Johanneskyrkans hemsida. 


En anständig jul på Pustervik
För tionde gången bjuder Pustervik in till "En Anständig Jul" på julafton för ett kravlöst och religiöst obundet julfirande.
Vem du än är så är du välkommen att ta del av maten, drycken och gemenskapen!
Firandet är till för alla; alltifrån hemlösa som söker mat och värme, äldre ensamma människor som kanske inte har någon annanstans att ta vägen, ensamstående föräldrar som inte har barnen denna jul, utbytesstudenter, EU-migranter osv.
Frivilliga volontärer ser till att alla trivs och blir nöjda under dagen och kvällen.

Julmat och dryck (alkoholfritt) från klockan 12.00, och det finns även kläder/hygienartiklar/julklappar till alla besökare.

När: Julafton (24 december) mellan klockan 11.30 och 20.00.
Var: Pustervik, Järntorgsgatan 12

Facebook-eventet - En anständig jul på Pustervik

 

 

 


Insatser under vintern 2023-2024

 

Den som lever i akut hemlöshet kan söka stöd via sitt socialkontor eller socialjouren. En socialsekreterare utreder då behovet och personen kan få bistånd till socialt boende. 

Fler övernattningsplatser

Göteborgs Stad har sedan ett antal år tillbaka två idéburna offentliga partnerskap med Räddningsmissionen för att personer som lever i akut hemlöshet ska få tak över huvudet och stöd att komma ur hemlöshet. Inför vintern utökar Göteborgs Stad och idéburen sektor antalet övernattningsplatser och stärker stödet till personer i akut hemlöshet.

Socialförvaltningen Sydväst har beviljats en tilläggsbudget på två miljoner kronor av socialnämnden Sydväst och har ingått ett idéburet offentligt partnerskap med organisationen Agape om att öppna ett tillfälligt boende med 20 sängplatser den 1 december.
Antalet platser på boendet Station Nord för utsatta EU-medborgare utökas också från 50 till 70.

Öppna kyrkor dagtid

För att hemlösa ska kunna värma sig även dagtid öppnar Svenska kyrkan upp flera av sina kyrkor runt om i staden. Här kommer man också kunna få en kopp kaffe och en smörgås.
Mer info kommer att finnas på vår hemsida inom kort.

Insatser för personer i hemlöshet i vinter:

  • Den som är akut bostadslös ska vända sig till sitt socialkontor på dagtid eller till socialjouren på kvällar och helger för att ansöka om boende.

  • Uppsökarenheten är ute varje kväll och natt för att söka upp personer i hemlöshet. De hjälper till med akut övernattning, arbetar motiverande och länkar vidare till socialtjänsten.

  • För utsatta EU/EES-medborgare, tredjelandsmedborgare och papperslösa finns Station Nord. Verksamheten drivs av Räddningsmissionen i partnerskap (IOP, idéburet offentligt partnerskap) med socialförvaltningen Sydväst som finansierar. Inbokning till Station Nord sker på torsdagar 13–15 i Betlehemskyrkan i Vasastan.

  • Socialförvaltningen Sydväst och Agape öppnar under vintern ett tillfälligt boende med 20 platser för att säkerställa att ingen ska behöva sova ute. På boendet kan man också duscha, tvätta och äta frukost. Boendet har öppet under perioden 1 december-31 mars. Verksamheten sker i idéburet offentligt partnerskap (IOP). Agape bidrar med personal, socialförvaltningen Sydväst finansierar verksamheten och står för lokalen. Inbokning sker genom Räddningsmissionen eller Uppsökarenheten.

  • Svenska kyrkan öppnar kyrkolokaler på flera platser i staden för att kunna ta emot hemlösa dagtid. Information om kyrkor och tider kommer publiceras på Center mot hemlöshets webbplats.

  • Center mot hemlöshet ger råd och stöd till personer i hemlöshet.

  • Huldas hus erbjuder gemenskap och aktiviteter till kvinnor.

  • S:t Johanneskyrkan och Frukostcaféet Vasa – mat, värme och gemenskap. Här finns också stödassistenter som kan hjälpa till med att kontakta myndigheter.

  • Socialt center – för personer utanför välfärdssystemet och som behöver både akut och långsiktig hjälp. Erbjuder bland annat hjälp med övernattning, vägledning, dusch- och tvättmöjligheter.
  • Göteborgs Stad arbetar också utifrån en långsiktig handlingsplan för att minska den akuta hemlösheten. Åtgärder som är på gång handlar bland annat om att säkerställa tillgänglighet, likvärdiga arbetssätt och att utveckla länkningen till socialkontor.

Öppna kyrkor i vinter

Som en del i vinterplaneringen mellan Göteborgs Stad och civilsamhället så kommer några av Göteborgs kyrkor vara öppna på dagarna.
Du kan komma in, värma dig, och få kaffe och smörgås.

Vilka kyrkor och tider det gäller kommer att uppdateras här inom kort!


Vill du arbeta som själverfaren stödperson (Peer support) inom Göteborgs Stad?

NSPH i Västra Götaland (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa Västra Götaland och Göteborg) har just nu en annons ute där man söker efter själverfarna personer (Peer support) med egen erfarenhet av till exempel psykisk ohälsa eller tidigare missbruk.

En peer supporter är en själverfaren stödperson för människor som befinner sig i ett tillstånd där de behöver mycket stöd och hjälp. Du ska därför ha egen erfarenhet av psykisk ohälsa, tidigare missbruk eller att du exempelvis har varit hemmasittare. Du ska också vara tillräckligt återhämtad för att kunna arbeta som stödperson. Du blir anställd som en del av arbetsteamet inom en förvaltning i Göteborgs Stad, till exempel inom socialförvaltningarna, boendeverksamhet eller på en skola.

Hösten 2023 anordnas en utbildning för dig som är intresserad av att arbeta som peer supporter. Utbildningen är kostnadsfri och efter godkänd utbildning får du ett certifikat som visar på att du är en certifierad peer supporter.

Ansökningsperioden pågår till den 6 oktober.

Här är länken till annonsen där du kan läsa mer om uppdraget och hur du gör för att ansöka: Ansokan-Peer-Support-2023.pdf (nsphvastragotaland.se)


Anhörigstöd i Göteborgs Stad

För dig som har någon i din närhet som på grund av sjukdom, missbruk, beroende, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning och  är i behov av ditt stöd finns anhörigstöd. Anhörigstödet i Göteborgs Stad erbjuder samtal, anhöriggrupper, utbildningar, föreläsningar och Må-bra-aktiviteter.

En närstående kan vara en familjemedlem, släkting, granne eller en god vän. 

Läs mer på Anhörigstöd i Göteborgs Stads hemsida: http://www.goteborg.se/anhorigstodnaradig


Sommarinformation kring verksamheters öppettider

Sommaren är här och snart börjar semesterperioden. Många verksamheter har ändrade öppettider under sommaren och en del stänger helt under vissa veckor. 
Ofta informerar verksamheterna på sina hemsidor.
Här är några av de verksamheter som kommer att ha förändrade öppettider eller stängt under sommaren:

Center mot hemlöshet
Center mot hemlöshet har öppet varje vardag eftermiddag mellan klockan 13-16 i samarbete med personal från Bostad först. under veckorna 28-31 (10 juli - 4 augusti) är det lägre personalbemanning men lokalen kommer att ha öppet så att man kan låna dator och skrivare eller få akut rådgivning kring vart man kan vända sig om man är akut bostadslös. 

I första hand kan man vända sig till sitt socialkontor. Är du osäker på vart det rätta socialkontoret ligger så kan du alltid ringa Göteborgs Stads växel för att få information om adress eller bli kopplad rätt. Du hittar nummer och e-postadress till Göteborgs Stads växel här. 
Är det utanför kontorstid så kan du ringa eller gå till Socialjouren.
Du kan också kontakta Uppsökarenheten. 

Huldas Hus
Huldas Hus är stängt vecka 29-30 (17 juli-28 juli). 

Smedjans sysselsättningscenter
Smedjans sysselsättningscenter är stängt vecka 29-30 (17 juli-28 juli).

Räddningsmissionens Vasagatans Frukostcafé
Stängt vecka 27-31 (3 juli-4 augusti).

 


Trappa ner - sopplunch och sommarfest

Trappa ner, på Storgatan 39, bjuder inte till extra aktiviteter. 

Onsdagen den 10 maj bjuder de på sopplunch och då är Trappa ner öppet mellan 11:00 till 13.00. 

Onsdagen den 14 juni har de sommarfest.
Trappa ners ordinarie verksamhet har därefter sommarstängt och öppnar återigen onsdagen den 16 augusti. 

Här kan du klicka för att läsa mer om Trappa ners ordinarie verksamhet och öppettider: Trappa ner (goteborg.se)

 

 

 


Få stöd av en Peer support för att hitta en aktivitet för dig!

I Göteborgs Stad finns en anställd Peer support (person med egen erfarenhet) som kan hjälpa till att hitta en aktivitet som passar för dig och även följa med första gången som du går dit. Stödet är kostnadsfritt. 

Hon heter Betty Öst och du kan boka ett möte med henne. Antingen på Bettys kontor på Aktivitetshus Centrum, Norra Allégatan 2, eller om du hellre vill träffas på exempelvis ett bibliotek eller ett café nära dig. Betty kan även komma till ditt boende, om till exempel ett boendestöd är på plats samtidigt.

På mötet spånar ni tillsammans kring dina intressen och tittar på utbudet av aktiviteter som finns. Du kan få hjälp med att ringa en intressant verksamhet, om du till exempel behöver boka in ett studiebesök.

Här kan du klicka för att läsa mer information och hitta Bettys kontaktuppgifter.


Nyhetsarkiv

Här hittar du alla tidigare publicerade artiklar!

Har du frågor, synpunkter eller får problem. Kontakta oss snabbt med ovanstående knapp.

Göteborgs Stad Logotype

Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se