Skip to main content

Aktuellt

Här samlar vi aktuell information som på olika sätt berör området hemlöshet. Det kan vara nyheter, föreläsningar, aktiviteter eller annat.


Nyhetsbrev Brukarinflytande - nummer 7

Verksamhetsrådet december 2024

Deltagandet var stort på mötet i december. Utöver ordinarie punkter, där bland annat ledningsgruppen informerar vad som är på gång i Boende och hemlöshet var huvudtemat för mötet tillbakablick och framåtblick.

En sammanställning vad Verksamhetsrådet har gjort under året. En workshop med fokus på vart vi vill framåt. I rummet infann sig en kreativ atmosfär med konstruktiva idéer och en positiv känsla inför det kommande året. Boendedag, hemlöshetslopp, kunskaps(o)rättvisa, användardriven innovation, husmöten och synpunkter var några fokusområden och aktiviteter som kom upp som förslag.

Några reflektioner från mötet:
- Det är alltid lika spännande att vara med. Vi hann inte med prioriteringar, men vi hade liknande tankar kring fokusområden och aktiviteter, så det kanske prioriterar sig själv i slutändan.
- Ett bra möte. Många svar. Skönt att inte frågor hänger. Bra klimat. Många idéer. Vi har varit effektiva.
- Fantastiska möten att vara med på. Värdefullt. Uppskattar klimatet på mötet idag. Det här är ett forum där vi kan hjälpas åt. Vi kommer vidare i komplicerade frågor.
- Jag är glad att vara här. Jag känner mig taggad att ta med mig och jobba vidare med det vi har pratat om.
- Jävligt bra möte. Vi har gjort en del i år ändå. Roligt att vara här idag. Jag är taggad och vill komma i gång redan nu.

Hemlöshetspodden, Center mot hemlöshet

Nytt avsnitt ute. Möt Nisse som berättar om sin erfarenhet av hemlöshet. Engagemanget för arbetet med brukarinflytande och Verksamhetsrådet. Du hittar Hemlöshetspodden och avsnittet på Center mot hemlöshets hemsida, eller på Spotify.
Länk till Hemlöshetspodden: klicka här

Julfirande i Göteborg

Varje år samlar Center mot hemlöshet information om gratis, eller billiga, aktiviteter för att fira julen.
Känner du till något som vi inte har med på listan? Tipsa oss gärna genom ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Trappanérs julfest - 17 december Från klockan 17 den 17:e december bjuds det på mat, gemenskap och julmusik i Trappanérs lokal på Storgatan 39.

Jul och nyår i Johanneskyrkan - Mötesplatsen Johanneskyrkan finns numera på adressen Storgatan 2 då kyrkan är stängd under saneringen av hussvamp. (Närmsta hållplats är Hagakyrkan).  De bjuder på julmat under hela julhelgen och även firande under nyår. 
För tider och mer information hänvisar vi till Johanneskyrkans hemsida: Mötesplats S:t Johanneskyrkan - Göteborgs stadsmission

En anständig jul  - Pustervik För åttonde året i rad bjuder vi in till Pustervik och ”En Anständig Jul” på julafton för ett kravlöst och religiöst obundet julfirande. Vem du än är så är du välkommen att ta del av maten, drycken och gemenskapen! 
Det är gratis och äger rum på julafton (24 december) mellan klockan 12.00 och 20.00. Det bjuds på julmat och dryck (alkoholfritt) från klockan 12.00, och de erbjuder även kläder/hygienartiklar/julklappar till alla besökare. En Anständig Jul på Pustervik är ett ideellt samarbete mellan projektgruppen En Anständig Jul och Pustervik, samt samarbetspartners; ETC Göteborg och de butiker och restauranger som sponsrar oss. Förra året kom över 600 besökare. 
Läs mer här: En Anständig jul – Pustervik

Julafton på Hagabion - På julafton bjuder Hagabion in till film, glögg och pepparkakor. Allt är gratis.  Det går inte att boka plats i förväg, utan man kommer bara till biografen. Man behöver inte kolla film för att vara med på julafton; det är också helt okej att bara vara tillsammans en stund vid glöggen, kanske ta med sig en bok och sitta och läsa i caféet en stund.
Alla är välkomna! Öppet mellan 10:30- 20:00 den 24 december. 
Läs mer här: Julafton på Hagabion - Hagabion

Kunskapsbaserad forskning inom Göteborgs Stad

Inom socialförvaltningarna pågår en rad forskningsprojekt inom olika områden. Målet är att fånga upp och ta vara på kunskap från användarna och säkerställa att stadens insatser gör nytta. Nya socialtjänstlagen förväntas träda i kraft under 2025. I den betonas vikten av att socialtjänsten ska arbeta kunskapsbaserat. Det innebär att insatser och beslut ska grunda sig på kunskap från olika källor. Forskning och erfarenhetsbaserad kunskap ska vägas samman med den professionelles kompetens.

Erfarenhetsbaserad kunskap innefattar kunskap från personer med egen erfarenhet inom ett specifikt område. Behovet att utveckla nya metoder och arbetssätt blir centralt inom det sociala arbetet.

Pågående projekt 

Område Antal
Barn och unga 8st
Boende och hemlöshet 3st
Främjande och förebyggande 4st
Kriminalitet 5st
Vuxen 2st


Du som arbetar inom Göteborgs Stad kan läsa mer om forskningsprojekten på digitala navet. 
Arbetar du inte i Göteborgs Stad och vill veta mer? Hör av dig.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Telefon: 031-367 93 93 Besöksadress: Kronhusgatan 2C, öppettider tis-fre klockan 13-16.

UserInvolve

Bakgrund: Ett forskningsprogram som löper under åren 2021–2027. Inriktning på forskning inom området brukarinflytande med målsättningen att främja psykisk hälsa. Forskningsprogrammet är en samproduktion mellan Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH), Lunds universitet, Umeå Universitet, Högskolan i Halmstad Karlstads Universitet och Stockholms universitet.

Forskningsprogrammet har nått halvvägs. Tre år fylld av intensiv forskning och många nya erfarenheter. Många evenemang har skett under höstterminen. I november arrangerades den digitala konferensen ”samproduktion en vinst för alla”, som fått över 400 visningar. Insikter och erfarenheter från studier om brukarrevisioner, delat beslutsfattande vid SIP och peer support. Avslutande samtal och framtidsspaningar om forskning genom samproduktion.

Vill du ta del av konferensen? Den finns på UserInvolves hemsida: klicka här
Referat från konferensen går att läsa här: ”Samproduktion en vinst för alla” | NSPH Mer info om UserInvolve finns att läsa på deras hemsida: klicka här
Har du frågor, eller vill ta del av nyhetsbrev och inbjudningar till UserInvolves evenemang? Mejla till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Slutligen vill jag önska er alla en riktigt god jul och gott nytt år!


Julklappsinsamling - Café Trappanér

Café Trappanér samlar in julklappar till sin verksamhet tillsammans med katolska kyrkan och det som samlas in kommer att delas ut vid Trappanérs julfirande den 17 december. 

Insamlingen äger rum i katolska kyrkan vid Heden, Parkgatan 14:
14 december: 17.30 – 19:00
15 december: 10:30 – 18:30

Förslag på julklapp (ej presentinslagna) kan vara tandborste, tandkräm, deodorant, schampo, balsam, handkräm, ansiktskräm, bindor, tamponger, underställ, nya underkläder, strumpor, raggsockor, mössor, vantar, handdukar, necessär, rakhyvel, våtservett, pappersnäsduk, kam, ny sovsäck, liggunderlag och värmepads. Resestorlek är uppskattat då man inte alltid har fast bostad.
Sortering av gåvor sker söndag kväll 15/12 och slås in i genomskinliga presentpåsar. 

Förra året samlades många presenter in som delades ut som julklappar till de ca 200 gäster som besökte julfesten. 
Verksamheten har funnits i Baptistkyrkan Tabernaklets lokaler sedan 2001 och sedan dess hjälpt hemlösa, ensamma och utsatta människor med mat och kläder.
För mer information om Trappan Neds arbete https://www.cafetrappaner.se/



Julmat och gratis firande 2024

Varje år samlar Center mot hemlöshet information om gratis, eller billiga, aktiviteter för att fira julen..
Känner du till något som vi inte har med på listan? Tipsa oss gärna genom ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Trappanérs julfest - 17 december
Från klockan 17 den 17:e december bjuds det på mat, gemenskap och julmusik i Trappanérs lokal på Storgatan 39.

Jul och nyår i Johanneskyrkan
Mötesplatsen Johanneskyrkan finns numera på adressen Storgatan 2 då kyrkan är stängd under saneringen av hussvamp. (Närmsta hållplats är Hagakyrkan). 

De bjuder på julmat under hela julhelgen och även firande under nyår. 
För tider och mer information hänvisar vi till Johanneskyrkans hemsida: Mötesplats S:t Johanneskyrkan - Göteborgs stadsmission

En anständig jul  - Pustervik
För åttonde året i rad bjuder vi in till Pustervik och ”En Anständig Jul” på julafton för ett kravlöst och religiöst obundet julfirande. Vem du än är så är du välkommen att ta del av maten, drycken och gemenskapen!

Det är gratis och äger rum på julafton (24 december) mellan klockan 12.00 och 20.00. Det bjuds på julmat och dryck (alkoholfritt) från klockan 12.00, och de erbjuder även kläder/hygienartiklar/julklappar till alla besökare.

En Anständig Jul på Pustervik är ett ideellt samarbete mellan projektgruppen En Anständig Jul och Pustervik, samt samarbetspartners; ETC Göteborg och de butiker och restauranger som sponsrar oss. Förra året kom över 600 besökare. 

Läs mer här: En Anständig jul – Pustervik

Julafton på Hagabion
På julafton bjuder Hagabion in till film, glögg och pepparkakor. Allt är gratis. 
Det går inte att boka plats i förväg, utan man kommer bara till biografen. Man behöver inte kolla film för att vara med på julafton; det är också helt okej att bara vara tillsammans en stund vid glöggen, kanske ta med sig en bok och sitta och läsa i caféet en stund. Alla är välkomna!

Öppet mellan 10:30- 20:00 den 24 december. 
Läs mer här: Julafton på Hagabion - Hagabion

 

 


Stärkt stöd för de i akut hemlöshet under vintern

Vintern närmar sig och för den som lever i hemlöshet är kylan extra svår. Nu rustar Göteborgs Stad och de idéburna organisationerna med fler övernattningsplatser och mer personal för att ingen ska fara illa.

Inför vintern stärker Göteborgs Stad och de idéburna organisationerna stödet till personer i hemlöshet. Målet är att ingen ska behöva sova utomhus.

På fredag 15 november öppnar det tillfälliga boendet Vintervilan, som drivs i ett partnerskap mellan Agape och Göteborgs Stad. Här finns 20 platser dit personer i hemlöshet är välkomna från kväll till tidig morgon.

Socialförvaltningen Sydväst och Räddningsmissionen stärker också bemanningen på Station Nord som har övernattningsplatser för personer som inte har tillgång till de offentliga trygghetssystemen. Antalet platser här utökas från 50 till 70.

Även 35:ans icke biståndsbedömda övernattningsplatser utökas, från 12 till 14.

Akut hjälp för de mest utsatta

De 42 extra övernattningsplatserna är en akut hjälp för personer som riskerar att fara extra illa när kylan slår till. Det är dels personer som har svårt att etablera kontakt med socialtjänsten, till exempel på grund av missbruk eller psykisk ohälsa, dels personer som står utanför det generella trygghetssystemet, som EU-medborgare som är här för att söka en bättre tillvaro. Genom övernattningsplatserna får de en stunds vila, mat, möjlighet att ta en dusch och tvätta sina kläder.

-Man får möjlighet att prata om sin situation och hjälp av personalen att kontakta socialtjänsten, sjukvård, frivilligorganisationer eller annat stöd man behöver för att på sikt kunna lämna den akuta hemlösheten, säger Jenny Martinsson, verksamhetsutvecklare på Center mot hemlöshet, Göteborgs Stad.

Samarbete för långsiktiga lösningar

En arbetsgrupp med representanter från Göteborgs Stad, Räddningsmissionen, Agape och Göteborgs Stadsmission har planerat arbetet tillsammans. Gruppen kommer att ha täta möten under vintern för att följa upp hur arbetet går och för att möta utmaningar som uppstår. Det kan till exempel vara att hitta lösningar för personer med svår psykisk ohälsa eller hur man kan nyttja övernattningsplatserna så effektivt som möjlig. Det är fjärde året i följd som Göteborgs Stad och idéburen sektor samarbetar i den så kallade vintergruppen.

-För de mest utsatta är vårt samarbete helt avgörande. Vi når fler och kan möta behoven bättre när vi jobbar tillsammans, säger Jenny Martinsson.

Insatser för personer i hemlöshet i vinter  

  • Den som är akut bostadslös kan vända sig till sitt socialkontor på dagtid eller till socialjouren på kvällar och helger för att ansöka om boende.
  • Biståndslösa platser finns på Uppsökarenheten (6 platser), 35:an (14 platser), Vintervilan (20 platser), Station Nord (70 platser). Här kan man sova, duscha, tvätta samt äta kvällsmat och frukost.
  • Uppsökarenheten och fältarbetare från Räddningsmissionen söker upp personer i hemlöshet. De hjälper till med akut övernattning, arbetar motiverande och länkar vidare till socialtjänsten.
  • S:t Johanneskyrkanoch Frukostcaféet Vasa – erbjuder mat, värme och gemenskap och hjälp med att komma i kontakt med den biståndslösa övernattningen.
  • Center mot hemlöshet– råd och stöd till personer i hemlöshet.
  • Huldas hus– erbjuder gemenskap och aktiviteter till kvinnor.
  • Socialt center– för personer utanför välfärdssystemet och som behöver både akut och långsiktig hjälp. Erbjuder bland annat hjälp med övernattning, vägledning, dusch- och tvättmöjligheter.

Anhörigas röster är viktiga för socialtjänsten

Kunskapsguiden lyfter anhörigperspektivet inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
Kunskapsguiden är en webbplats som samlar kunskapsstödjande produkter från Socialstyrelsen och andra myndigheter och aktörer.

I fyra nya kortfilmer på Kunskapsguiden delar anhöriga sina berättelser och erfarenheter. Det är viktigt att lyssna på anhöriga och ta hand om deras behov inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Att förstå anhörigas situation kan förbättra vården och stödet till den enskilde och förebygga ohälsa hos anhöriga. Det gynnar både individens hälsa och samhällets ekonomi. Socialstyrelsen betonar att  anhörigperspektivet är avgörande för att ge rätt stöd och vård.

Här kan du läsa mer och se alla filmer: ”Anhörigas röster visar vikten av ett integrerat anhörigperspektiv – Kunskapsguiden”


Socialstyrelsen om missbruksvård för flickor och kvinnor

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att granska vården för flickor och kvinnor med missbruksproblem. Syftet är att undersöka deras vårdbehov, hur de upplever tillgängligheten och bemötandet inom vården och att hitta områden för förbättringar. Missbruks- och beroendevård innehåller flera olika insatser inom både socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvarsområden. För att hjälpa individen som helhet krävs ofta samordning mellan olika delar av vården.

Kvinnor och flickor med missbruksproblem har särskilda utmaningar. Många har haft en svår uppväxt präglad av övergrepp, vilket kan vara en bidragande faktor till deras missbruk. Dessutom är det vanligt att kvinnor i behandling har ansvar för barn, vilket kan komplicera tillgången till vård på grund av bristande barnomsorgsalternativ. För kvinnor är det också vanligare att deras partners använder droger, vilket ökar risken för återfall i missbruk.

Hälsomässigt har kvinnor med missbruksproblem högre risk för vissa cancerformer samt sexuellt överförbara infektioner som herpes och HIV. Deras droganvändning möts ofta av moralisk kritik och stigmatisering från omgivningen vilket kan leda till sämre livschanser och ökat socialt utanförskap.

När det gäller behandling är det färre kvinnor än män som får vård för missbruksproblem inom den specialiserade vården. Kvinnor söker oftare hjälp för lugnande medel och lösningsmedel, medan färre får vård för problem relaterade till kokain och cannabis. Många kvinnor föredrar också könsseparerad vård på grund av tidigare trauman.

För att bättre kunna möta flickor och kvinnors behov lyfter Socialstyrelsen fram sex identifierade områden med förslag på anpassningar eller åtgärder:

• Öka kunskapen om flickor och kvinnors behov
• Motverka stigma
• Fokusera på våldet och främja trygga miljöer
• Stärk tillgången till insatser kopplade till kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa
• Ta hänsyn till relationella och psykosociala behov
• Samordna vård och omsorg vid samsjuklighet

Socialstyrelsen konstaterar också att det är viktigt att använda och sprida kunskapen om flickor och kvinnor med missbruk och att bedriva mer forskning inom området.

Du kan läsa hela Socialstyrelsens publikation här:
”Vård efter behov? – Om vård- och omsorgsinsatser till flickor och kvinnor med skadligt bruk och beroende”.


Insatser under vintern 2023-2024

 

Den som lever i akut hemlöshet kan söka stöd via sitt socialkontor eller socialjouren. En socialsekreterare utreder då behovet och personen kan få bistånd till socialt boende. 

Fler övernattningsplatser

Göteborgs Stad har sedan ett antal år tillbaka två idéburna offentliga partnerskap med Räddningsmissionen för att personer som lever i akut hemlöshet ska få tak över huvudet och stöd att komma ur hemlöshet. Inför vintern utökar Göteborgs Stad och idéburen sektor antalet övernattningsplatser och stärker stödet till personer i akut hemlöshet.

Socialförvaltningen Sydväst har beviljats en tilläggsbudget på två miljoner kronor av socialnämnden Sydväst och har ingått ett idéburet offentligt partnerskap med organisationen Agape om att öppna ett tillfälligt boende med 20 sängplatser den 1 december.
Antalet platser på boendet Station Nord för utsatta EU-medborgare utökas också från 50 till 70.

Öppna kyrkor dagtid

För att hemlösa ska kunna värma sig även dagtid öppnar Svenska kyrkan upp flera av sina kyrkor runt om i staden. Här kommer man också kunna få en kopp kaffe och en smörgås.
Mer info kommer att finnas på vår hemsida inom kort.

Insatser för personer i hemlöshet i vinter:

  • Den som är akut bostadslös ska vända sig till sitt socialkontor på dagtid eller till socialjouren på kvällar och helger för att ansöka om boende.

  • Uppsökarenheten är ute varje kväll och natt för att söka upp personer i hemlöshet. De hjälper till med akut övernattning, arbetar motiverande och länkar vidare till socialtjänsten.

  • För utsatta EU/EES-medborgare, tredjelandsmedborgare och papperslösa finns Station Nord. Verksamheten drivs av Räddningsmissionen i partnerskap (IOP, idéburet offentligt partnerskap) med socialförvaltningen Sydväst som finansierar. Inbokning till Station Nord sker på torsdagar 13–15 i Betlehemskyrkan i Vasastan.

  • Socialförvaltningen Sydväst och Agape öppnar under vintern ett tillfälligt boende med 20 platser för att säkerställa att ingen ska behöva sova ute. På boendet kan man också duscha, tvätta och äta frukost. Boendet har öppet under perioden 1 december-31 mars. Verksamheten sker i idéburet offentligt partnerskap (IOP). Agape bidrar med personal, socialförvaltningen Sydväst finansierar verksamheten och står för lokalen. Inbokning sker genom Räddningsmissionen eller Uppsökarenheten.

  • Svenska kyrkan öppnar kyrkolokaler på flera platser i staden för att kunna ta emot hemlösa dagtid. Information om kyrkor och tider kommer publiceras på Center mot hemlöshets webbplats.

  • Center mot hemlöshet ger råd och stöd till personer i hemlöshet.

  • Huldas hus erbjuder gemenskap och aktiviteter till kvinnor.

  • S:t Johanneskyrkan och Frukostcaféet Vasa – mat, värme och gemenskap. Här finns också stödassistenter som kan hjälpa till med att kontakta myndigheter.

  • Socialt center – för personer utanför välfärdssystemet och som behöver både akut och långsiktig hjälp. Erbjuder bland annat hjälp med övernattning, vägledning, dusch- och tvättmöjligheter.
  • Göteborgs Stad arbetar också utifrån en långsiktig handlingsplan för att minska den akuta hemlösheten. Åtgärder som är på gång handlar bland annat om att säkerställa tillgänglighet, likvärdiga arbetssätt och att utveckla länkningen till socialkontor.

Öppna kyrkor i vinter

Som en del i vinterplaneringen mellan Göteborgs Stad och civilsamhället så kommer några av Göteborgs kyrkor vara öppna på dagarna.
Du kan komma in, värma dig, och få kaffe och smörgås.

Vilka kyrkor och tider det gäller kommer att uppdateras här inom kort!


Nyhetsarkiv

Här hittar du alla tidigare publicerade artiklar!