Aktuellt

Här samlar vi aktuell information som på olika sätt berör området hemlöshet. Det kan vara nyheter, föreläsningar, aktiviteter eller annat.


Covid-bevis för personer utan personnummer

Detta gäller för att få vaccinationsbevis utan att du har personnummer eller samordningsnummer:

För att få ett bevis i Västra Götaland på att du är vaccinerad ska du kontakta den vaccinatör som gav dig den senaste dosen och ge dem dessa uppgifter:

  1. Det reservnummer som din vaccination registrerades med. Om du inte känner till reservnumret, ange ditt födelsedatum. (Vi vet att många inte känner till det reservnummer som användes vid vaccinationen, så om man uppger sitt födelsedatum försöker vaccinatören leta fram det reversnummer som användes).
  2. Ditt namn
  3. Den adress (alternativt c/o-adress) som du vill att beviset ska skickas till.

För att få ut ett vaccinbevis är ett första steg alltså att ta kontakt med den vaccinatör där man fick den senaste dosen och lämna ovan uppgifter om sig själv.
Det är okej enligt rutinen att personen som vill ha vaccinbeviset inte ringer själv, utan någon annan kan lämna uppgifterna till teamen. 

 För att få kontakt med sin vaccinatör kan man ringa något av numren nedan för att få hjälp att hitta kontaktuppgifter:

010-473 94 30 (svenska)
011-473 00 22 (arabiska)
011-473 00 23 (persiska)
011-473 00 24 (somaliska)

 

Du behöver legitimation

Efter att man har lämnat informationen till vaccinatören så kommer beviset sedan som ett rekommenderat brev till närmaste postombud. Man behöver legitimation som är godkänd av Postnord [1177.se] för att kunna hämta ut det.
Observera att det i nuläget så kan LMA-kort bara användas för att hämta ut försändelser från Migrationsverket och från privat avsändare från annat land, det innebär att det kan vara svårt att få ut försändelsen med LMA-kort men VGR har lyft frågan till E-hälsomyndigheten.

 

Har du ett samordningsnummer?

Du som har ett samordningsnummer [1177.se] ansöker om bevis hos E-hälsomyndigheten. Har vaccinationen inte registrerats på ditt samordningsnummer har den registrerats med ett reservnummer och då behöver du kontakta din vaccinatör som ovan.

 


Översatt material om detta finns här: Covidbevis - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se) [vgregion.se]

 Sammanfattad information om vad som gäller i Västra Götaland finns här på 1177: Covidbevis - 1177 Vårdguiden [1177.se]


Uppdaterad information om Nya Tillfället

Vi har tidigare skrivit om IVO:s beslut om stängning av Nya tillfället. Nu har detta överklagats och i väntan på att Förvaltningsrätten ska pröva beslutet så får Nya tillfällets verksamhet fortsätta i mindre skala. Socialförvaltningen Sydväst har bestämt att Nya tillfället kommer att ha 18 platser för att ta emot personer som staden har svårt att placera på andra boenden. Dessa platser öppnas den 12 januari. 

Nya tillfället kommer att vara bemannat med tre personal under dagtid och 2 personal under nattetid. Det kommer också att vara två ordningsvakter i tjänst dygnet runt. 
Detta är en tillfällig lösning tills Förvaltningsrätten har prövat Socialnämnden Sydvästs överklagan av IVO:s beslut om stängning. 


Information om Nya Tillfället och beslutet om stängning

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har beslutat att akutboendet Nya tillfället behöver stänga senast 7 januari. Det innebär att Nya tillfället inte kan ta emot nya placeringar och att de som bor där idag kommer att erbjudas platser på andra boenden.

Varför behöver Nya tillfället stänga?
Beslutet att stänga Nya tillfället kommer efter flera allvarliga händelser kring boendet, varav ett med dödlig utgång. Socialförvaltningen Sydväst har genomlyst verksamheten och arbetar aktivt med olika åtgärder för att öka tryggheten. Förvaltningen har bland annat stärkt bemanningen, ökat antalet väktare och utvecklar det sociala arbetet på boendet. Men IVO anser att åtgärderna inte är tillräckliga och att boendet behöver stänga senast 7 januari. 

Vad händer med de som bor på Nya tillfället?
De cirka 50 personer som bor på Nya tillfället kommer att erbjudas platser på andra boenden. Alla som bor på Nya tillfället har en kontaktperson som tillsammans med placerande socialsekreterare hjälper till att hitta ett annat boende utifrån behov.

IVO:s beslut innebär också att socialförvaltningen Sydväst behöver säkra att det finns tillräckligt med platser för personer i akut hemlöshet eftersom Nya tillfällets 73 akutplatser nu stängs. Detta arbete pågår nu. 

Vad händer med Alma, akutboende för kvinnor?
Beslutet gäller inte Alma, akutboende för kvinnor. Alma kommer därför inte stängas och fortsätter sin verksamhet. 

Vill du ha mer information?
Du kan kontakta oss på Center mot hemlöshet.
Om du bor på Nya tillfället idag så hänvisar vi också till din kontaktperson på boendet och din socialsekreterare. 

Här kan du läsa Göteborgs Stads pressmeddelande:
Efter IVO:s beslut att stänga Nya tillfället – så får akut hemlösa stöd  | Göteborgs Stad (mynewsdesk.com)


Julmat och firande utan kostnad

Vi har en speciell jul framför oss även i år. Pandemin med Covid-19 är inte över och restriktioner kan komma att förändras. Vi måste därför säga att nedanstående information kan komma att förändras med kort varsel så gå gärna in på länkarna för att vara säker på vad som gäller. 
Vi försöker också uppdatera information utifrån vad vi får till oss från arrangörer. 

Och känner du till något som vi inte har med så kontakta gärna oss så lägger vi till! 

Vi försöker samla olika aktiviteter kring jul där det erbjuds gratis julmat. 

En anständig jul

En anständig jul har anordnats i 8 år på Pustervik (nära Järntorget i Göteborg). 
Det är på julafton och är ett kravlöst och religiöst obundet julfirande som är öppet för alla och helt gratis. 

Eventet äger rum den 24 december mellan klockan 12.00 och 20.00. De bjuder på julmat och dryck (alkoholfritt) från klockan 12.00, och erbjuder även kläder/hygienartiklar/julklappar till alla besökare. 
De säger själva att besökare är alltifrån hemlösa som söker mat och värme, äldre ensamma människor som kanske inte har någon annanstans att ta vägen, ensamstående föräldrar som inte har barnen denna jul, utbytesstudenter, EU-migranter osv.

Läs mer här: En anständig jul - Pustervik

Johanneskyrkan

Det kommer att erbjudas julmat i Johanneskyrkan på julafton men med lite förändringar på grund av restriktioner kopplade till Covid-19

- Det blir till exempel ingen buffé utan volontärer och personal kommer att lägga upp mat. 
- Det kan bli längre väntan utanför då endast 100 personer kan vara inne i kyrkan samtidigt.

Se mer info: Johanneskyrkans hemsida

 


Inställt Öppet Hus

Måndagen den 29 november så är Öppet Hus inställt på Center mot hemlöshet. 
Vi har åter öppet på onsdagen den 1 december igen! 

Hälsningar, 
Katarina och Jenny


Hjälp till att utveckla arbetet för kvinnor i hemlöshet!

Inom avdelningen Boende och hemlöshet, socialförvaltning Sydväst pågår ett utvecklingsarbete för att bättre kunna möta behoven hos kvinnor i hemlöshet. En viktig del i detta arbete är att samla in erfarenheter från utförare, handläggare och kvinnor som bor i våra verksamheter.

Nu behöver vi er hjälp med att få in svar på en enkät senast den 1 november! Enkäten är riktad till kvinnor vi möter inom våra olika verksamheter och som befinner sig i hemlöshet.
Enkäten är ganska kort men även om man inte orkar besvara hela så är alla svar värdefulla för arbetet framåt!

Möter du kvinnor i hemlöshet eller om du själv tillhör målgruppen så får du gärna kontakta oss (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) för att få en länk till enkäten. Det går också bra att fylla i den när vi har Öppet Hus (måndagar och onsdagar mellan 13-16 på Kronhusgatan 2C). 

- Kvinnor – gäller alla som definierar sig som kvinna
- Kontaktpersonal/utförare kan stötta med att fylla i eller besvara frågorna genom en intervju
- Kvinnan väljer själv om och hur hon vill medverka och vilka frågor som hon vill svara på.

Samtliga enkätsvar är anonyma!

Hjälp oss gärna få ett riktigt bra underlag genom att ge kvinnorna chansen att bidra.


Besök från Stadsmissionens vägledning

Vi fick ett trevligt studiebesök från Stadsmissionens vägledning som finns på Drottninggatan 33. Vi pratade om vad vi på Center mot hemlöshet arbetar med och fick även information om vägledarnas arbete. Vi hade också intressanta samtal om hur vi kan lotsa till varandras verksamheter och aktuella frågor just nu. 

Stadsmissionens vägledning vänder sig till den som lever i social utsatthet och som önskar förändring men saknar verktygen att genomföra den.

Från Stadsmissionens vägledning kan man få:

  • En personlig kontakt med en vägledare. Stödet skapas utifrån besökarens egna önskemål och kan variera. En stor del av vägledarnas uppdrag handlar om att stötta besökaren i kontakten med olika myndigheter.
  • Rådgivning och stöd i frågor som rör exempelvis en otrygg boendesituation, instabil ekonomi eller kontakter med myndigheter.
  • Alla tjänster är kostnadsfria.

För att få kontakt kan man komma förbi Drottninggatan 33 men det är bäst att ringa eller fylla i deras kontaktformulär inför ett besök för att kunna få bäst stöd och hjälp. 
Det finns ingen tidsgräns för hur länge du kan få stöd av Stadsmissionens vägledning.

 

För att läsa mer och hitta kontaktuppgifter så kan du läsa mer på deras hemsida: Stadsmissionens vägledning

 

 


Ny personal på Center mot hemlöshet

Från den 1 oktober så är det två personer anställda på Center mot hemlöshet. Katarina Larsson kommer att arbeta tillsammans med Jenny Martinsson i verksamheten. 

Katarina kommer att ha som uppdrag att arbeta med brukarinflytande på olika nivåer inom Avdelningen boende och hemlöshet men kommer också arbeta med Öppet Hus och andra delar inom Center mot hemlöshet. 


Framförallt kommer Katarina att arbeta tillsammans med brukare och personal på boenden inom Socialförvaltning Sydväst och hon har redan börjat besöka boenden och undersöka vad som redan finns idag inom området brukarinflytande för att i samverkan och samarbete kunna utveckla detta på individnivå, verksamhetsnivå och strukturnivå. Fler boenden kommer att besökas under hösten och Katarina vill gärna få en samlad bild av hur brukare och personal tänker kring frågor som rör brukarinflytandet.

Katarina har tidigare jobbat inom socialtjänsten med ekonomiskt bistånd och med arbetsmarknadsprojekt i de nordöstra stadsdelarna.


Nyhetsarkiv

Här hittar du alla tidigare publicerade artiklar!

Har du frågor, synpunkter eller får problem. Kontakta oss snabbt med ovanstående knapp.

Läs mer

Kontakt

Center mot hemlöshet
Kronhusgatan 2C
412 21 Göteborg

  • 031 – 367 93 93
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Göteborgs Stad Logotype

Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se